Címlap Könyvek

Gyimóthy Gábor - Könyvek

Van egy madár

Van egy madár (Interaktív CD-vel)

Rímbeszedett, szórakoztató érdekességek madarakról

Gondolkoztam azon, hogy e könyvhöz tulajdonképpen nem előszót, hanem utószót kellene írnom, és akkor azt egy mondattal el lehetne intézni, így: Aki nem hiszi, járjon utána!
De a dolog nem ilyen egyszerű. A tartalom nem legendagyűjtemény és főleg nem mese. Az adatok tudományos könyvekből, népszerű ismertető leírásokból és filmekből származnak, részben pedig (nagyon kis részben!) saját tapasztalataim. Mégis hangsúlyoznom kell, hogy nem madártani szakkönyvet írtam. Ez első látásra szembeötlik ugyan, de "második látásra" úgy tűnhetne valakinek, hogy olyasmibe kontárkodtam bele, amihez nem értek.
Nem így van. Tényleg nem értek hozzá, ez igaz, de a kontárkodás szándéka távol áll tőlem. Célom, a szórakoztatáson túl, nem annyira az ismeretterjesztés, mint inkább - rossz esetben - a madarak és általában az élővilág iránti szeretet és tisztelet felélesztése, jó esetben ezek elmélyítése volt.

Gyimóthy Gábor

Hátlapszöveg:

Sokat kutatják, hogy az állatok viselkedésében – hadd mondjam így: az állatok szellemi teljesítményeiben – mi a tudatos és mi az ösztönös. Megcsodáljuk, ha a csimpánznak „annyi esze van”, hogy kővel tör föl egy kemény diót. Ugyanakkor, ha egy cinkényi madárka fészket épít egy ceruzánál vékonyabb, függőlegesen lecsüngő ág végére, amely ráadásként vadul himbálódzik, rendszerint víz fölött, arra oda se figyelünk, hiszen azt ösztönösen, egy veleszületett séma szerint teszi. Hogy a modern elektronika mire képes, arra ilyen kifejezések, mint „elképesztő” vagy „lélegzetelállító”, nevetségesen gyengék. Még sincs egyelőre olyan robotgép, amely tudatosan rendbe tenne és kitakarítana egy konyhát. Hát, ha a tudatos és ösztönös teljesítmények között olyan hihetetlenül nagy a színvonalbeli különbség, akkor a tervezők talán ott hibázzák el, hogy nem próbálnak meg olyan robotot építeni, amely a konyhatakarítást ösztönösen végezné ...      (Érdekes, azt sem nagyon kutatják, hogy a konyhatakarítást a nők – mert szerintem ezt a munkát még ma is, legalább kilencvenöt százalékban a nők végzik el – tudatosan csinálják-e, vagy csupán ösztönösen ...) A könyv első részében nem egészen ilyesmiről van szó. A második rész nagyon vegyes „salátája” a főleg madarakról, de elvétve más állatokról is szóló verseknek.

Gyimóthy Gábor

Tartalom: 59, fõleg madarakról szóló vers

  • Zsebkönyv méret
  • Kötés: puha, papírkötés
  • 128 oldal
  • ISBN 963-217-275-2
  • Kiadó: Gekonet
  • Kiadási év: 2004
 

Szerelem - A szavakat szójátékokká

Szerelem - A szavakat szójátékokká

Hátlapszöveg:

Szerelem ... a szavakat rímbeszedett szójátékokká.

Az apróbetűs a könyv címlapján lényeges, mert a könyvben szó esik ugyan sokmindenről, de szerelemről alig valamicske.

Ezenkívül nem esik szó a közelkeleti huzavonáról, balkáni viszályokról, afganisztáni szobortalanításról és még sok minden másról sem, ami szintén borzalmas és sajnos szintén a mi világunkban létezik, de valahogy úgy érzem, nem alkalmas a mai ember ÁLLANDÓ szórakoztatására. Sajnos – legalábbis ez a benyomásom – a sajtó és a legkülönbözőbb hírterjesztő közegek ezt nem így érzik.

Nem árt tehát, néha olyan könyvbe belelapozni, amely főleg – de nem kizárólagosan – marhaságokat tartalmaz.

Ez a könyv ilyen.

Gyimóthy Gábor

Tartalom: 316 szójátékvers

  • A5-ös méret
  • Puha, papírkötés
  • 128 oldal
  • ISBN 963-86177-1-3
  • Kiadó: epl plurilingua
  • Kiadási év: 2001
 

7 és HÓ

Gyimóthy Gábor 7 és Hó című könyve

7 és HÓ (CD melléklettel)

Szójátékversek és nyelvtörők. Könyv és interaktív CD

A 7 és HÓ vidám szójátékverseket, nyelvtörőket, szatirikus költeményeket tartalmazó kiadvány. A kötet pillanatképeket rögzít egy érdekesen felfogott mindennapi valóságról.
A műfajilag és nyelvfordulatokban változatos gyűjtemény egésze a szerző alapos műveltségéről, sziporkázó szellemességéről, pergő nyelvezetéről, bámulatosan gazdag képzelet- és érzelemvilágáról tanúskodik.
A kötet CD-melléklete egyfelől hangoskönyv, mely a megjelölt versek "hangos" változatát kínálja szakavatott előadásban - audio, illetve számítógépes CD-lejátszó használatával. Másfelől két szórakoztató interaktív meglepetést tartogat.

Hátlapszöveg:

Szójátékok valószínűleg mindenkinek eszébe jutnak. Engem képesek éjszaka is megrohanni, orvul. Fölébresztenek azzal, hogy eszembe jutottak. Olyankor nem sokat tudok kezdeni velük, mert – bár örülök az ötletnek – inkább tovább alszom, mintsem hogy pátyolgatásukkal bajlódjak. Reggel aztán rendszerint már csak arra emlékszem, hogy volt éjjel egy ötletem, de hogy az mi volt, azt már nem tudom. Ez eleinte nagyon bosszantott, de továbböregedésemmel javult a helyzet: most már arra is csak ritkán emlékszem, hogy éjjel fölébredtem valamire ... Persze vannak kivételes esetek. Olyankor borotválkozás közben, vagy a munkahelyre autózásom alatt facsarok belőlük egy-egy négysoros, vagy akár nyolcsoros versikét (hosszabb szöveget nem tudnék fejben tartani), és leírom őket, amint lehet. Ha nem írom le, az ötletek második nekifutásra merülnek feledésbe. Kérdés, hogy egy szójáték élvezhetőbbé válik-e azáltal, hogy versbe szedjük ? Nem tudom, de amíg a szójáték, mint ötlet, „magától” adódik, a rímbe szedés már szándékos játék a szavakkal. A könyv tartalma ez az eljátszadozás.

Gyimóthy Gábor

Tartalom: 232 szójátékvers
  • Zsebkönyv méret
  • Puha, papírkötés
  • 112 oldal
  • ISBN 963-86982-0-9
  • Kiadó: Gekonet
  • Kiadási év: 2005
 

Mar-Has-Ág

Mar-Has-Ág - Szójátékversek

Hátlapszöveg:

"A szójáték magától keletkezik, önmagában létezik, mert néha a szavak szokatlan tagolásából, vagy összeállításából létrejön és egyszerre csak elénk toppan. Akkor is elénk toppan, ha nem vesszük észre. Ezzel a könyvecskével szeretném az általam észrevett szójátékokat a kedves Olvasó számára is észrevehetővé tenni. Rímbeszedésük csupán olyasmi, mint a patak partján található, többnyire szürke kövek benedvesítése, ami által feltűnik a kő valódi színe, és sejthetővé válik, hogy milyen is lenne csiszolt, fényesített állapotban."

Gyimóthy Gábor

Tartalom: 216 szójátékvers

  • Zsebkönyv méret
  • Puha, papírkötés
  • 120 oldal
  • ISBN 963-9431-31-1
  • Kiadási év: 2003
  • Kiadó: epl plurilingua
 
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>

2. oldal / 3