Címlap Könyvek

Gyimóthy Gábor - Könyvek

Kókuszhéj varázsa

A kókuszhéj varázsa

...egy kemény dió kihívása

Hátlapszöveg:

Amint a címlapon és a hátlapon is látható, e könyv faragványokat mutat be egy alig ismert anyagból, a kókusz héjából. És amint a címlapon nem látható, e könyvben néhány vers is akad, melyeket a halál- unalmas magyarázó szöveg fellazításának szándékával tettem bele. A versek is faragványok, csakhogy a kókuszhéj és a vers között óriási a különbség: amikor elkezdem faragni a héjat, pontosan tudom, mit akarok csinálni és képzeletben látom a kész tárgyat. Amikor verset írok, gyakran szándékomban sincs verset írni, csupán játszadozom a szavakkal és a végén összeáll a vers. Talán lesznek olyanok, akik a faragással kapcsolatos útmutatást izgalmas olvasmánynak találják, viszont a verseket átugorják. Miért ne? Olyanok is vannak, akik a pizzáról lepiszkálják a fekete olajbogyót. Az ilyesmi ízlés dolga és maradjon is az. Egyetlen reményem, hogy a faragott tárgyak képei kárpótlásul szolgálnak majd, bármelyik, unalmasnak ítélt szövegrészért.

Gyimóthy Gábor

Bővebben...

 

Tillárom versek

Tillárom-Versek

Hátlapszöveg:

Milyen vers a tillárom-vers?

Nem forradalmi buzdító vers. Nem ballada (jobblada sem). Nem gyerekekhez szóló vers, nem borízű népdalszöveg, de legkevésbé a modern verseknek az a fajtája, amelynek se ríme, se üteme, se tartalma: azaz értelmetlen és érthetetlen (az ilyen verset untig elégiának nevezném). Tán mondanom sem kell, a tillárom-vers nem is elégia.

Hát akkor mi ? Szerelmes vers ?
Az talán igen, de mégsem adhattam e könyvnek erre célzó címet, mert ebből a műfajból is csak néhány rejlik borítólapjai között.
Maradjunk annyiban, hogy jobb cím nem jutott eszembe. Tessék beleolvasni !
Gyimóthy Gábor
Tartalom: 106 vers
 • Zsebkönyv méret
 • Kötés: puha, papírkötés
 • 120 oldal
 • ISBN 963-86982-1-7
 • Kiadó: Gekonet
 • Kiadási év: 2006
 

Találós-Madár-Mozaik

Találós-Madár-Mozaik

Rejtvény vers ez valahány és a ríme a talány

Hátlapszöveg:

A kerékpár küllőit nem kell bemutatnom,
de a fenékjáró küllőről már nem mindenki tudja,
hogy hal és a zöldküllőről sem, hogy harkály.
Ez a könyv madárnevekkel játszik ilyesféleképpen:

Kígyót gázolsz kerékpárral ?
„Ölelkezhet” küllő, hüllő ...
Kacagni szokott s most röhög ? 
Nem csak zöld, de züllő küllő ...

Napraforgók között, ha futsz,
egy-egy tányér fejbekólint...
Dugjuk csőrünket iszapba ?
Erre a nagy póling bólint.

...... csakhogy a könyvön belüli versszakok
rímeit a kedves Olvasónak kell megfejtenie ...

A zöldküllő egyébként tényleg kacagó hangot
hallat, a nagy póling pedig nagy, lefelé görbült
csőrével folyópartok, tópartok, mocsarak iszapjában
turkál eleséget keresgélve.

Gyimóthy Gábor

Tartalom: Egyetlen 113, négysoros versszakból álló vers, hiányzó (megfejtendõ) rímekkel, mely rímek madarak nevei. Továbbá, az összes, keresett madár színes ábrája és hosszú magyarázó szöveg.
 • A4-es méret
 • Puha, papírkötés
 • 104 oldal
 • ISBN 978-963-06-8888-8
 • Salons kiadó
 • Kiadási év: 2010
 

A kacsalábon forgó vár

A KACSALÁBON FORGÓ VÁR

Madárszárnyon szárnyaló ismeretterjesztés

A kacsalábon forgó vár a magyar népmesék különleges épülete. Nem tudom, más népek meséiben is előfordul- e, nem vagyok meseszakértő. Nekem a vár, helyesebben annak madarakkal való benépesítése alkalmat adott egy szójátékos vers megírására. Az elkészült vers aztán azt az ötletet adta, hogy egy könyvben kellene bemutatni a verset a benne előforduló összes madár rajzával együtt. Így e kötet a játékos rímek révén talán olyan kezekbe is eljut majd, amely kezek sosem nyúlnának madárismertető szakkönyvekhez, vagy ha mégis, csak sokkal idősebb korban. A könyvet nem csak gyerekeknek ajánlom. Bármilyen korúak olvashatják, bármikor és bárhol, talán egy kivétellel: egy magas televízió-torony forgó éttermében - amelynek megalkotására esetleg éppen a kacsalábon forgó vár adott ötletet - nem olvasnám. Ott gyönyörködjünk inkább a szemünk előtt elvonuló tájban...
Gyimóthy Gábor

Hátlapszöveg:

Ki ne ismerné a magyar népmesék kacsalábon forgó várát? Például én ! Gyerekkoromban volt ugyan egy mesekönyvem, amelynek a címlapjára szép kacsalábon forgó várat rajzoltak, de sajnos egyetlen mesére sem emlékszem már, amelyben egy ilyen vár fordult volna elő. Nem baj. Az elv így is csodálatos: a kacsa szép, részarányos lábán (vagy mondjam úgy hogy szimmetrikus lábán ?), amelynek ujjait úszóhártya köti össze, a vár jó egyensúlyt talál, és nyugodtan foroghat. Mert ha például gödénylábon állna, amely féloldalas, már koránt sem lenne ilyen biztos helyzetben. Ráadásul, ha a gödény bal lábán állna a vár, megesküdnétek rá, hogy az a gödény jobb lába – hacsak nem ismeritek a gödényt közelebbről. A gödényt egyébként, akkor is érdemes közelebbről megismerni, ha pelikánnak szólítjuk ...

Gyimóthy Gábor

Tartalom: Egyetlen 66, négysoros versszakból álló szójátékvers, melyben kereken 80 madár neve fordul élõ, e madarak színes ábráival és hosszú magyarázó szöveggel.

 • A4-es méret
 • Puha, papírkötés
 • 72 oldal
 • ISBN 978-963-06-5404-3
 • Salons kiadó
 • Kiadási év: 2008 
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 3